NACHÁDZAJÚ SA KNIŽNICE UŽ PRED BRÁNOU UMELEJ INTELIGENCIE? ODHODLAJÚ SA VSTÚPIŤ A VYUŽIŤ JEJ POTENCIÁL, ALEBO SA NECHAJÚ UMELOU INTELIGENCIOU POHLTIŤ?

Rozhovor

Na tohtoročných knihovníckych konferenciách a seminároch masívne rezonovali prebiehajúce zmeny v našej spoločnosti, jednou z aktuálnych tém je aj umelá inteligencia (AI). Tento rok sme strávili s kolegami hodiny v podnetných debatách o tom, ako umelá inteligencia zmení našu spoločnosť, knihovníkov, ale aj o tom, čo prinesie do našich knižníc.

Ako budú knižnice fungovať v dobe rozmachu umelej inteligencie? Budeme vedieť v knižniciach správne uchopiť nový potenciál, alebo sa budeme riadiť heslom „všetko po starom“? Zistili sme, že je pre nás nesmierne lákavé uvažovať o umelej inteligencii netradične a pozerať sa na veci nekonvenčne – z inej perspektívy. Na niektoré otázky ohľadom umelej inteligencie v knižniciach dnes ešte nevieme odpovedať, no s istotou už vieme povedať, že k zmenám v našich knižniciach určite príde. Nielen o umelej inteligencii, ale aj o ďalších aktuálnych témach ako problematika otvorených dát a otvorených zdrojov sa viac dočítate v rozhovore s PhDr. Janom Černým, Ph.D. z Katedry informačných technológií Fakulty informatiky a štatistiky na Vysokej škole ekonomickej v Prahe.

ilustračné foto: Kristína Černá
Zdieľať: