World eBook Fair

Infomix

ebook.jpg (5945 bytes)    Medzinárodné  konzorcium knižníc (World Public Library Association), ktorého členovia zdieľajú svoje zbierky v spoločnom katalógu, iniciovalo roku 2006 World eBook Fair  – Svetový veľtrh e-kníh. A tak už niekoľko rokov sa v letnom mesiaci júl spoja viaceré digitálne knižnice, ako je World eBook Library, Project Gutenberg, The World Public Library, a iní sponzori a na jeden mesiac poskytnú voľný prístup na sťahovanie e-kníh zo svojich knižníc.

5. ročník tohto Svetového veľtrhu e-kníh prebehol v období od 4. júla do 4. augusta 2010 a sprístupnil približne 3,5 milióna e-kníh z vyše 100 e-knižníc z celého sveta. The Internet Archive, World Public Library, Wattpad, Project Gutenberg a International Music Score Library Project  sprítupnili obrovskú kolekciu klasickej literatúry, technických a lekárskych publikácií, príručiek, vedeckých a vzdelávacích materiálov a iných typov digitálnych nosičov, ako sú audioknihy, hudba, filmy, umelecké diela, tanečné choregrafie a pod. The Internet Archive’s Children’s Library and World Public Library tiež sprístupnili detské e-knihy, Military and Armed Forces Library e-knihy z oblasti vojenstva.

Hlavným cieľom tohtoročného veľtrhu bolo sprístupnenie e-dokumentov  pre tých, ktorí využívajú   e-knihy prostredníctvom mobilných telefónov, MP3 prehrávačov, iPodov a iných prenosných  prehrávačov.

Počas veľtrhu neboli sprístupnené materiály chránené copyrightom ani pirátsky vytvorené elektronické knihy, no napriek tomu poskytol množstvo materiálu, ktorý bolo možné sťahovať vo formáte pdf alebo v textovom formáte, ako e-knihy pre mobilné telefóny.

Zdroj: http://worldebookfair.org/  

http://worldlibrary.net/

Zdieľať:
Obsah čísla