Noc výskumníkov

InfomixKonferencie, semináre, školenia, akciepopularizácia vedy

Vedci a veda všeobecne je stále v očiach verejnosti vnímaná ako niečo vzdialené reálnemu svetu a príliš upäté. „Búrať“ tieto mýty sa snažia aktivity pre popularizáciu vedy v spoločnosti.

Jednou z nich je i európsky projekt FESTIVAL VEDY Noc výskumníkov.  Prvý ročník sa uskutočnil v roku 2005, kedy sa ho zúčastnilo pätnásť  štátov, minuloročného už tridsaťtri.

Do aktuálneho ôsmeho ročníka 2012 sa už po šiestykrát môže počítať i Slovensko, a to vďaka záštite ministra školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča.      

Popularizačný cieľ projektu naznačuje už jeho motto: „Vedci sú medzi nami.“ Podstatné je ponúknuť verejnosti  iný, ten objektívnejší pohľad na vedcov a ich vedeckú prácu.

Tohtoročná noc výskumníkov patrila 28. septembru 2012 a mestám Bratislava, Banská Bystrica, Žilina, Košice a Tatranská Lomnica.

Výskumníci a s nimi i radosť z objavovania niečoho nového zavítali do nákupných centier, múzeí, centra voľného času i hvezdárne.

Práve všade tam sa snažili dať odpovede na zaujímavé otázky, ako napríklad: prečo jadrová fúzia nie je fúzatá, či je kovové sklo priehľadné, ako inteligentní sú inteligentní roboti alebo či vedci musia vždy  nosiť biele plášte…

Súčasťou tejto popularizačnej aktivity sú aj súťaže, do ktorých sa môžu zapojiť materské, základné a stredné školy, ale tiež jednotlivci i kolektívy. Roku 2012 to boli tieto témy:

výtvarnej súťaže – „Slovenský výskumník/výskumníčka“,

fotografickej súťaže – „ Veda v pohybe“,

multimediálnej súťaže –  „Veda v osade“ (určená pre deti a mládež žijúcich v rómskych osadách). 

Partnermi projektu sú Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), Slovenská akadémia vied a informačný portál
o dianí v Európskej únii – EurActiv.sk. 

Viac sa o projekte dozviete na webovej adrese:

http://www.sovva.sk/noc-vyskumnika-2012/

Zdieľať: