Aké bolo INFÓRUM 2002?

Zo zahraničia

if2002_logo.gif (13633 bytes)   Aké bolo INFÓRUM 2002?

Ôsmy ročník konferencie INFORUM sa v Prahe konal v dňoch 21. – 23. mája 2002. V predvečer konferencie (v pondelok 20. mája 2002) sa ako doplnok k odbornému programu konali aj dva workshopy: Ako úspešne (re)prezentovať knižnicu na verejnosti alebo bez public relations sa nezaobídeme a Historické materiály v digitálnom prostredí. Hodnotenie obsahu workshopov a konferencie ponechám na účastníkov, ja vám môžem ponúknuť pohľad spoluorganizátora, ktorý mal na starosti účasť slovenských odborníkov.

Ako spoluorganizátor mám prehľad predovšetkým o kvantitatívnych ukazovateľoch konferencie. Na konferenciu sa zaregistrovalo takmer 600 informačných pracovníkov z verejných a vysokoškolských knižníc, zo súkromných spoločností, ale aj z verejnej správy. Desatinu tvorili slovenskí účastníci (čo už je takmer stabilný pomer) a medzi prednášajúcimi a vystavovateľmi boli aj zástupcovia ostatných štátov Európy a zámoria. Na konferencii odznelo celkom 58 odborných príspevkov a minivýstavu využilo k svojej prezentácii 24 producentov informačných zdrojov a ďalších firiem.

Organizácia bola na štandardnej úrovni s komfortom, ktorý ponúka Nová aula Vysokej školy ekonomickej v Prahe a jej priľahlé priestory. Okrem kvalitnej prezentačnej techniky a tlmočníckych služieb mali účastníci k dispozícii aj verejné internetové stanice, aby nestratili kontakt s ostatným svetom, a základné občerstvenie. Vydavateľ elektronického časopisu Ikaros sa aj tento rok postaral o priebežné textové spravodajstvo a živý online videoprenos celej konferencie na internete. Drobnou, ale pozitívnou zmenou (predovšetkým pre účastníkov zo vzdialenejších kútov Moravy a Slovenska) bola zmena termínu konania žiadaného Infomejdanu. Po prvý raz sa nekonal v prvý deň konferencie, ale až v stredu, a konečne i počasie dovolilo usporiadateľom pripraviť občerstvenie v krásnom prostredí Révového nádvoria Klementína, ktoré je predsa len priestrannejšie. Súčasťou Infomejdanu bolo tiež vyhodnotenie ankety Cena INFORUM 2002. Aj v tomto roku boli odmenené štyri české a jeden slovenský projekt:

  • Výučbové centrá pre ďalšie vzdelávanie knihovníkov, NK ČR a STK (ČR)
  • Národná licencia KnowEurope (ČR)
  • Jednotná informačná brána (ČR)
  • Program VISK (ČR)
  • Informačný portál CASLIN.SK (SK)

Či už ste tento rok INFORUM zažili osobne, prostredníctvom internetu, alebo sa vám tentoraz nepošťastilo, vždy sa k nemu môžete vrátiť na webových stránkach www.inforum.cz  prípadne na www.ikaros.cz. Nájdete tam všetko vrátane fotografií a informácií o pripravovanom deviatom ročníku. V kalendári na rok 2003 si naň potrebujete vyhradiť týždeň od 26. do 30. mája.

Zdieľať:
Obsah čísla