Do knižnice prichádza spoľahlivý nový zamestnanec

Predstavujeme

Neveríte, že do knižnice môžete nájsť zamestnanca, ktorý bude pracovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, nikdy neochorie, nikdy nebude reptať na plat, nikdy nebude potrebovať obedňajšiu prestávku? Ten zamestnanec sa volá Bibliobox. Budete musieť síce doňho investovať niekoľko-mesačnú mzdu, ale potom bude pre vás pracovať bezplatne. Nonstop.

Bibliobox je na obsluhu veľmi jednoduché zariadenie, ktorého funkcionalita je vysoko efektívna. Túto skutočnosť môže potvrdiť 40 knižníc na Slovensku a v Českej republike, medzi nimi sú univerzitné, vedecké, regionálne i mestské knižnice. Na Slovensku môžete nájsť 9 Biblioboxov a práve v marci tohto roku pribudol ďalší do Univerzitnej knižnice Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Jednoducho, Bibliobox je in. Myslia si to obidve strany – knihovníci aj čitatelia.

Funkciou Biblioboxu je vyjsť v ústrety používateľom a umožniť im vrátiť knihy aj mimo výpožičných hodín. Prečo jeho obľuba neustále rastie napr. v Krajskej knižnici Vysočiny, vysvetľuje riaditeľka Mgr. Veronika Peslerová: „Dôvody sú jasné – vracanie kníh týmto spôsobom je pre čitateľov skutočný komfort. Odovzdať ich môžu vtedy, keď to vyhovuje im, čiže 24 hodín denne. Nemusia si už pamätať otváraciu dobu alebo čakať v rade pred výpožičným pultom, keď majú naponáhlo.” Potvrdzuje to aj riaditeľka Mestskej knižnice v Mladej Boleslave Mgr. Věra Kovaříková: „Veľa ľudí pracuje do šiestej, do ôsmej večer, k nám to už nestihnú a dostávajú upomienky kvôli nevráteným knihám. Tento problém sa kúpou Biblioboxu vyriešil.”


Posvieťme si naňho zblízka

Bibliobox je vďaka svojej dôvtipnej konštrukcii, použitiu vysoko kvalitných materiálov a precíznemu vyhotoveniu prakticky bezúdržbový. Vďaka tomu odpadajú ďalšie náklady spojené s jeho prevádzkou. Stáva sa tak spoľahlivým a nenákladným pomocníkom knižnice. Vrátené dokumenty sú v Biblioboxe ako v bavlnke. Dopadajú do vozíka s posuvným dnom, ktoré tvorí mäkká, elastická podložka. Priestor vhodu je vybavený mechanizmom znemožňujúcim vliatie tekutín priamo na knihy, prípadne vhodenie drobných predmetov. Bibliobox je možné umiestniť buď v priestoroch  knižnice alebo aj mimo nej v exteriéri. Proti odcudzeniu je chránený pripevnením k zemi. Zámok hlavných dverí je vybavený rozperným mechanizmom, zabraňujúcim možnosť ich vypáčenia. Vhod na dokumenty je uzamykateľný pre prípad, že knižnica poskytuje službu Biblioboxu len v obme- dzenom čase, napríklad keď je knižnica zatvorená.

Čo kus, to originál

Ako bude vyzerať váš Bibliobox, o tom rozhodnete vy. Grafická úprava je flexibilná a vychádza v ústrety požiadavkám knižnice, a to individuálne alebo podľa štandardne ponúkaných vzorov. A práve dizajnom môže Bibliobox upútať pozornosť nielen používateľov, ale aj okoloidúcich, ako je to v prípade Podtatranskej knižnice v Poprade, kde nevšedný grafický návrh pripravil akademický maliar Igor Pančuk, ktorý tvorí v tatranskom re- gióne a je stálym návštevníkom knižnice. Bibliobox tam začal fungovať pred minuloročnými Vianocami a počas prvého mesiaca službu využilo takmer 60 čitateľov. „Medzi prvými, ktorí ho vyskúšali, boli deti, ktoré sú otvorené prijať nové vymoženosti. Podľa našich doterajších skúseností najviac kníh čitatelia vhadzujú do Biblioboxu cez víkend. Všeobecne je táto nová služba prijímaná kladne, čitateľom sa dokonca Bibliobox páči aj vizuálne,“ hovorí riaditeľka Mgr. Anna Balejová.


Prvé lastovičky v regióne

Prvý Bibliobox v Českej republike zakotvil v karlovarskej Krajskej kniž- nici v roku 2007 a na Slovensku v Štátnej ve- deckej knižnici v Banskej Bystrici o dva roky ne- skôr. Obidve orgnizácie si vedú štatistické záznamy o tom, koľko kníh ročne vracajú používatelia prostredníctvom Biblioboxu. Čísla majú z roka na rok rastúcu tendenciu. Kým v Karlových Varoch sa za 4 roky počet vrátených kníh cez Bibliobox zdvojnásobil, v Štátnej vedeckej knižnici sa počas troch rokov dokonca strojnásobil.

ŠVK:  2009 – 4 700 dokumentov
           2010 – 8 100 dokumentov
           2011 –14 000 dokumentov

Najvernejší kolega vždy na svojom mieste

Keď sme v úvode písali o spoľahlivom novom zamestnancovi zvanom Bibliobox, možno vám toto tvrdenie prišlo ako trúfalosť. Knihovníčka Jana Matějková z Knižnice psychologických a sociokultúrnych vied FF UK v Prahe zašla ešte ďalej: „Je to náš kamarát, spolupracovník, ktorému to po zásahu sprejera Jirka nesmierne sluší, čo je fajn, pretože je stále predmetom záujmu veľkých aj malých návštevníkov Univerzity Karlovej. A keby ste videli, ako sa okolo neho na začiatku točili pedagógovia, ktorí mali rôzne priania. Aby nám Bibliobox zaželal pekný deň, poďakoval sa alebo povedal vtip. Niektorí sa mi dokonca jeho prostredníctvom snažili poslať desiatu. Našťastie Bibliobox neporazili. Ja ako knihovníčka ho každé ráno pohladím a poďakujem sa mu, že je mojím najvernejším kolegom, ktorého vždy nájdem na svojom mieste a ktorý robí presne to, čo má.”

Viac informácií nájdete na www.bibliobox.sk.

Zdieľať: