100 tisíc kníh vo vrecku

Zo Slovenska

Rozhovor s Valérom Romokom z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, autorom jedného z víťazných projektov, ktorý získal na tohtoročnej medzinárodnej konferencii INFORUM 2006 v Prahe Cenu INFORA.

inforum.jpg (67934 bytes)

(http://www.inforum.cz/inforum2006/ceny.php)

 

1.              Môžete nám v krátkosti priblížiť, kedy vznikla prvotná myšlienka tohto projektu a čo vás k tomu viedlo?

Myšlienka sprístupniť OPAC katalóg vznikla približne pred rokom a pol z dvoch dôvodov ­ umožniť hlavne študentom mať poruke databázu informácií, kto napísal určitý titul alebo aké knihy napísal hľadaný autor. Ďalší dôvod hlavne pre mňa (keďže už nie som študent) bol mať možnosť si vyhľadať priamo v „teréne“, napr. v kníhkupectve, či už danú knihu v knižnici máme alebo nie. Projekt pod názvom 100 tisíc kníh vo vrecku sme spustili 1. marca 2006.

2.              Koľko ľudí sa podieľalo na realizácii projektu?

Prvú wapovú aplikáciu sme spustili v auguste 2004, ktorá zobrazuje aktuálne výpožičné konto čitateľa, neskôr som si kúpil knihu Milan    Hába: WAP : tvorba stránek pro mobilní zařízení, a tak vznikla naša „wapová stránka“, ktorá obsahuje okrem spomínanej aplikácie Moje konto aj kontaktné údaje, telefóny zoznam, výpožičný čas, regionálne výročie na daný deň a niečo z astronómie.

Keďže sprístupniť WAP OPAC je trochu náročnejšie na čas ako jednoduché wapové stránky, dosť dlho som sa touto myšlienkou zaoberal. Až začiatkom tohto roka som pripravil najskôr vyhľadávanie s jednoduchým záznamom. Neskôr sa v mailovej konferencii objavila informácia „INFORUM 2006 – uzávierka nominácií na Cenu INFORUM 2006“. Do uzávierky zostávalo 7 dní, čo bol dosť šibeničný termín. Po krátkej porade sme sa v knižnici rozhodli, že to skúsime. Noci sa skrátili a zintenzívnila sa práca na rozšírení vyhľadávania, rezervácie, na zobrazovaní záznamu a údajov o autoroch. Na pomoc som prizval kolegyňu Natáliu, s ktorou sme si rozdelili knihy a nahadzovali biografické údaje o autoroch povinného čítania. Medzitým som dal linku niekoľkým spolupracovníkom na otestovanie a pripomienkovanie. Posledný deň uzávierky sme práce ukončili, predstavil som aplikáciu vedeniu, vymyslel som názov a poslali sme nomináciu.

3.              Čo je podstatou tejto služby?

Podstatou je sprístupnenie online katalógu fondu knižnice do „terénu“ plus rozšírené informácie o vybraných autoroch. Záujemca si môže priamo, kdekoľvek sa nachádza, vo svojom mobilnom telefóne s WAP prístupom vyhľadať požadovanú knihu v tomto katalógu podľa autora, názvu knihy, kľúčového slova a ISBN. Pri vyhľadávaní ihneď zistí, či je kniha vo fonde knižnice, či je titul dostupný, a teda si ho môže vypožičať, alebo je titul momentálne vypožičaný a má možnosť si ho rezervovať. Vyhľadávanie je možné aj pri zadaní časti určitého slova z názvu alebo mena autora.

Projekt je pripravený tak, že systém WAP je prepojený s rezervačným systémom a záujemca si môže vybraný titul okamžite automaticky rezervovať. Pri rezervácii žiadaného titulu záujemca hneď po jeho vrátení do knižnice dostane spätnú informáciu  formou SMS na svoj mobilný telefón o dostupnosti daného titulu, teda si ho môže prísť vypožičať.

Systém poskytuje aj stručné biografické údaje o vybraných autoroch, ktorí sú v učebných osnovách škôl. Tieto údaje sa zobrazia pri vyhľadaní mena autora. Dopĺňanie biografických informácií o autoroch v databáze je možné online cez web po prihlásení editora.

Priamo na svojom mobilnom telefóne si registrovaný používateľ môže prezrieť aj svoje čitateľské konto po zadaní mena a prístupového kódu.

Projekt beží pod operačným systémom Linux, ktorý je voľne dostupný a využíva dáta z knižnično-informačného systému Libris.

4.  Sledujete, ako sa táto služba využíva?

Najviac hľadaní v mobilnom OPAC-u bolo v 12. týždni, až 523, v tom nie je započítané preklikávanie v záznamoch a „listovanie – surfovanie“. Počíta sa iba množstvo hľadaných výrazov. Na porovnanie v tomto týždni bolo 774 takýchto hľadaní v priamo klasickom OPACu, 2 268-krát navštívili používatelia katalóg z výsledkov Googla a lokálne v našej knižnici bolo 380 hľadaní. Spolu je to 3 945-krát, z toho bolo až 13 % z mobilov.

Pri propagácii nám veľmi  pomohla informácia na wapovej stránke Doodeeta, kde sme mali v marci upútavku na našu službu, za čo ďakujeme.

Okrem priameho vstupu zadaním adresy knižnice sme mali najviac vyhľadávaní zo stránok google.com alebo .sk http://doodeetoo.ziak.sk/sms/wap.php (tu bola v marci upútavka na našu službu) http://www.mobilmania.sk/Mobilnetelefony/AR.asp?ARI=6247.

Počas letných prázdnin to bolo 15 až 30 hľadaní týždenne v mobilnej verzii.

5.  Získali ste ocenenie… Prekvapilo vás to?

Tak to rozhodne! Vôbec sme s tým nepočítali. Projekt sme nominovali len preto, aby bola o nás zmienka na Infore, aby si nás všimli, že aj my sme tu. S ocenením sme nepočítali, pretože v nomináciách boli veľké knižnice s miliónovými projektmi, popri ktorých sme len trpaslíci.

6.  Aké má táto služba ešte ďalšie možnosti?

Sme napríklad v kníhkupectve. Nájdeme knihu a chceme vedieť, či ju už má knižnica vo fonde. Prepneme sa v mobile na režim ISBN, vtedy nám zmení klávesnicu na mobile za numerickú. Zadáme iba číslo ISBN a dostaneme informáciu, či danú knihu už má knižnica vo fonde. V prípade, že je vypožičaná, si ju môžeme okamžite rezervovať a nemusíme ju kupovať. Biografické informácie plánujeme rozšíriť aj o regionálnych autorov.

Uvediem jednu čerstvú skúsenosť: bol som na návšteve a reč prišla na Napoleona. Dohadovali sme sa, v ktorom storočí žil, tak som „naťukal“ v našom wapovom katalógu predmet => „bonap“ a vyhľadalo mi Napoleon Bonaparte, 1769 – 1821. Takže užitočná pomôcka vždy poruke…

7.  Vedeli by ste poradiť iným knižniciam, čo si vyžaduje zavedenie takejto služby?

Vyžaduje si to upraviť existujúci OPAC tak, aby poskytoval zjednodušené výstupy v jazyku WML, urobiť stránkovanie, ak je výstup dlhší, pretože mobil nezobrazí veľmi dlhý text. My sme použili osvedčenú technológiu na Linuxe PHP + MySQL + dáta z knižnično-informačného systému Libris.

8.  Čo sa vyžaduje od používateľa, ktorý by chcel využívať takúto službu?

Musí mať mobilné zariadenie s podporou WAP, čo v súčasnosti má každý telefón, ktorý nie je starší viac ako 3-4 roky, aktivovanú službu WAP, ktorá je už tiež štandardne aktivovaná, len je potrebné nastaviť telefón. Výhodnejšie je používanie GPRS WAP-u, ale to naši operátori podmieňujú paušálnym programom (na rozdiel od susedov v ČR, kde je dostupný aj pre predplatené karty). GPRS WAP je spoplatňovaný podľa počtu prenesených dát, takže si údaje môžete prezerať bez obáv z vysokého účtu. Lepšie rozšírenie používania wapových služieb by priniesol určitý objem voľných dát pre paušálne programy a sprístupnenie GPRS WAP-u pre predplatené karty, čomu sa naši operátori zatiaľ úspešne bránia…

9.  Prezradíte nám niečo z vašich plánov do budúcnosti a aké ďalšie prekvapenie chystáte pre vašich používateľov?

Väčšina nápadov príde s praxou, takže sa necháme prekvapiť. Jeden väčší projekt je uložený v „zásobníku“ niekoľko rokov, ale je dosť náročný na čas, pracovníkov a zatiaľ ho nemá v takom rozsahu žiadna blízka knižnica. Momentálne dám pauzu novým aktivitám v knižnici a ak bude čas a chuť, zrealizujem jeden odložený projekt týkajúci sa tiež sprístupňovania informácií cez web a wap – najprv v blízkom regióne, a keď sa ujme, možno sa rozšíri aj ďalej. Domény a webhosting sú už zakúpené, už ho len realizovať…

 

Ďakujeme za rozhovor.

Zdieľať:
Obsah čísla