Prvý slovenský všeknižnično-informačný horoskop

Po piatich rokoch mimoriadne...

Spracované na základe grantu Open Horoscopus Found, ev. č. 458787/05, pov. roz. e. č. MV SR 45756999/05 OŠVPI tímom nezávislých astrológov vedených známou veštkyňou Isabelou z Tobosu.

Pár slov na vysvetlenie

Tento horoskop je zameraný len na rok 2006 a je spracovaný tak, aby podchytil všetky knižnično-informačné pracoviská, ktoré sú zahrnuté do Knižničného systému Slovenskej republiky. Keďže ide o takmer 3 000 organizácií a, žiaľbohu, nie pri všetkých je možné presne určiť deň ich založenia (?!), je pochopiteľné, že ani nie všetky predpovede budú celkom presné (je totiž notoricky známe, že práve deň, resp. mesiac založenia je ten rozhodujúci údaj pre presnosť každej serióznej horoskopickej predpovede). Vlastne tie predpovede takmer vždy sedia, ale keď daná knižnica netuší, do ktorého znamenia vlastne patrí, tak to už je zlé a nepomôže jej ani ten najlepší astrológ. Celkove rok 2006 nevyzerá najlepšie, no dá sa prežiť len s jednou výnimkou – ak vaša knižnica nebola založená v znamení Rýb.

vodnar.jpg (2188 bytes) strelec.jpg (2258 bytes)
21. 1. – 19. 2. a 23. 11. – 21. 12.

Perspektívy týchto knižníc sú také neutešené, že spracovatelia horoskopu odmietli tieto perspektívy bližšie špecifikovať s poukazom, že by vzniknuté zúfalstvo mohlo paralyzovať pracovníkov daných knižníc a tým situáciu ešte zhoršiť. Jediné, čo boli ochotní spresniť, je to, že prsty v zlej budúcnosti týchto neštastných knižníc budú mať nejaké živly. Teda prekvapujúco nepôjde o bežné faktory, ktoré ničia knižnice, ako sú úradnícka spupnosť či nemohúcnosť vedenia knižníc, nezáujem rôznych orgánov či verejnosti, dokonca nepôjde ani o peniaze (?!), ale jednoducho pôjde o také živly, ako je vietor, oheň, zemetrasenie, sneh, povodne atď. Jediná rozumná rada pre tieto knižnice je urýchlene poistiť všetko, čo sa poistiť dá.

ryby.jpg (2239 bytes)
20. 2. – 20. 3.
 

Podľa informácií, z ktorých sme čerpali, nebola ani jedna z knižníc, o ktorých máme údaje, založená v čase tohto znamenia, a to je veľmi dobre, lebo takúto inštitúciu nečaká v roku 2006 nič dobré. Presnejšie povedané – ak by bola, čakalo by ju akurát nemilosrdné zrušenie a likvidácia.

baran.jpg (2196 bytes)
21. 3. – 20. 4.
 

Osud knižníc založených v znamení Barana je ovplyvnený konjukciou so znamením Leva, čo znamená, že treba očakávať problémy s vyššou mocou. Môže ísť napr. o spory so zriaďovateľom, MK SR, VÚC alebo zastupiteľstvom obce. Ako isté preventívne opatrenie sa odporúča sledovať, či sa medzi čitateľmi knižnice neobjaví nejaké meno súvisiace so spomínanou vyššou mocou. Ak áno, treba sa pripraviť na najhoršie, ba možno aj hľadať nové zamestnanie alebo, čo je drastickejší variant, priam principiálne a rýchlo skvalitniť všetku prácu…

byk.jpg (2262 bytes)
21. 4. – 21. 5.
 

Knižnice založené v tomto znamení prežijú – alebo skôr prevegetia – ďalší rok bez toho, aby sa čokoľvek podstatné zmenilo. Ak sa teda chystáte ísť z takejto knižnice do dôchodku, pokojne počkajte ešte aspoň jeden rok a riadne si oddýchnite predtým, než sa na vás vrhne celá rodina a hodí vám na krk vnúčatá či nevládnu tetu. No ak ste mladší, táto sociálna ustanovizeň, na ktorú sa vaše pracovisko nezvratne mení, nie je nič pre vás. Preto vám radíme – zdvihnite kotvy, kým je čas.

blizenci.jpg (2303 bytes)
22. 5. – 21. 6.

V týchto organizáciách tento rok všetko prekryjú vnútorné vzťahy. Pravdepodobne to začne úplne nenápadne. Napríklad tak, že On si nečakane uvedomí, aká je Ona úžasná, a keďže jej ten záujem polichotí, tak si niečo začnú, ostaní (a najmä ostatné) si to, pochopiteľne, všimnú, nechajú sa inšpirovať a onedlho… Vari stačí, keď povieme Sodoma a Gomora. Každý s Každou alebo dokonca Každý s Každým či Každá s Každou (veru aj také sa stáva na našom katolíckom Slovensku a asi preto lebo sme už v EÚ… a pritom do knižníc chodia aj deti!!!). Nuž čitateľov knižníc postihnutých touto vnútroknižničnou a všeobjímajúcou Láskou čakajú ťažké časy, pretože osadenstvo bude mať úplne iné starosti, ako sa starať o tie otravné osoby navštevujúce ich pracovisko. Praktická rada pre vedenie najmä menších knižníc – lavínu lásky môže spustiť hocikto, povedzme aj nenápadný skladník, šofér alebo hoci nová slečna pri výpožičnom okienku. Jednoducho POZOR! pri prijímaní nových pracovníkov! Ak chcete mať istotu – tento rok berte len ľudí nad 50 a ešte lepšie, ak sú pritom aj ZŤP.

lev.jpg (2320 bytes)
23. 7. – 23. 8.
 

Knižnice založené v tomto znamení majú tento rok veľmi priaznivé výhľady. Budú poctené významnými návštevami, aj zo zahraničia, prispejú im na opravu roky zatekajúcej strechy alebo iného schátraného inventára a ak sa nachádzajú v trojuholníku Košice – Žilina – Rimavská Sobota, potom niektorý z našich nezávislých poslancov podmieni svoju podporu návrhom vlády v parlamente obrovskou investíciou do niečoho, čo by malo slúžiť knižniciam. Usudzujeme, že vzhľadom na vplyv súhvezdia Veľká medvedica pôjde skôr o niečo nehmotné – softvér (?), prípadne o preplatenie práce nejakého superexperta (asi z USA), no určite nepôjde o doplňovanie knižničného fondu (knihy, časopisy a podobné starožitnosti).

panna.jpg (2198 bytes)
24. 8. – 23. 9.
 

Všetko nasvedčuje tomu, že v “panenských” knižniciach končia pokojné časy, ale pozor – nie vinou vyššej moci, ale z vlastnej vôle jej vedenia. Pravdepodobne ide o takzvané ambiciózne vedenie, ktoré je rozhodnuté za každých okolností si tento rok postaviť pamätník. Pamätníkom môže byť čokoľvek – budova, informačný systém (vrátane knižnično-informačného systému ľubovoľnej generácie) alebo séria podujatí či nových služieb a podobne. Tu existuje len jedna rozumná rada – buď sa aktívne zapojiť, alebo sa dôkladne zakopať na svojich pozíciách a čakať, kedy to prehrmí… A ono to zväčša prehrmí, keďže buď dôjdu peniaze, alebo prídu voľby.

skorpion.jpg (2164 bytes)
24. 10. – 22. 11.
 

Situácia organizácie založenej v tomto znamení bude charakterizovaná vnútorným rozkladom, ale nie na základe lásky (ako pri “blíženeckých” knižniciach), ale jej opaku – nenávisti, zla, škriepok, osočovania… Pre povahy milujúce dobré vzťahy, príjemný kolektív a tiché pracoviská plné kvetov a pohody je to veru zlá správa. Zato výbušné, agresívne povahy, ktoré zbožnujú boj a revolúcie a pohyby, budú na koni. Je možné, že všetko vyprovokuje únik informácií o chystanom odchode niekoho z najvyšších do dôchodku, ale je možný aj iný spúšťací mechanizmus – napríklad zlovestný anonym o schopnostiach alebo neschopnostiach istých ľudí.

kozorozec.jpg (2267 bytes)
22. 12. – 20. 1.
 

Nuž tu už končia všetky žarty – tu ide o život. Totiž postavenie hviezd je tento rok pri “kozorožeckých” knižniciach také zlé, že doslova existenčne ohrozuje postihnuté inštitúcie. Tieto knižnice totiž čaká rok chorôb, epidémií a podobne. Dokonca z pozície hviezd v súhvezdí Orion sa usudzuje, že pravdepodobne tento rok príde aj k vypuknutiu už dlhšie avizovanej knižničnej chrípky. Ohrození budú najmä zamestanci pracujúci so starším fondom, na oddeleniach retrokonverzií a podobne. Vo všeobecnosti sa odporúča tento rok nevykonávať žiadnu manipuláciu s fondom starším ako 50 rokov a čo najmenej manipulovať s knihami. Rozumné je skontrolovať stav lekárničiek na pracoviskách.


Dôležité upozornenie!!!

Redakcia časopisu ITlib nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadne škody spôsobené rešpektovaním, ale aj nerešpektovaním tu uvedených rád a odporúčaní!

Zdieľať: