Príhovor

Príhovor

birova.jpg (1683 bytes) Aj časopisy majú narodeniny…

Jedno je isté – všetko má svoj začiatok. Niečo vznikne a my sledujeme, ako sa mu darí v čase. Občas sa zastavíme, aby sme sa prizreli bližšie. Napríklad na narodeniny.

A narodeniny majú aj časopisy. Neveríte? Ten náš je toho dôkazom. A keďže narodeniny znamenajú oslavu a na oslave gratulujeme, spomíname, ďakujeme, veselíme sa, tancujeme, hostíme sa a hľadíme do budúcnosti, v takomto duchu sme zostavili aj narodeninové číslo nášho/Vášho časopisu.

Ponúkame Vám zo všetkého trošku (až na ten tanec, čo si vynahradíme inokedy). Dozviete sa všeličo veselé i vážne o knižniciach, knihovníkoch a knihovníctve.

Najskôr to bude krátka história vzniku časopisu, trocha štatistiky a veštica Egy Vám predstaví tím, ktorý IT-čko pripravuje do finálnej podoby. Hneď následne nezávislí astrológovia vedení známou vešticou Isabelou z Tobosu ponúknu Prvý slovenský všeknižnično-informačný horoskop.

Aby sme nezostali len pri hviezdach a splnili si povinnosť aj voči vážnejšie naladeným čitateľom, pripravili sme časť, ktorú sme nazvali Na odbornú nôtu…  Je venovaná trošku minulosti, trošku prítomnosti i budúcnosti knižníc a knihovníctva u nás i v zahraničí. Okrem iného sa pokúsime predvídať, ako je to s knižnicami a informačnou profesiou na začiatku 21. storočia, dočítate sa o vrcholnom podujatí v odbore informačná veda, vrátime sa k jednej knihovníckej prognóze z nedávnej (dávnej?) minulosti, predstavíme Vám znenie Alexandrijského manifestu, “nakukneme” do koncepcie rozvoja českého knihovníctva do roku 2010 a pripomenieme si významnú osobnosť českého knihovníctva, ktorá nás opustila na sklonku minulého roka…

Ak ste naladení hneď veselo, pozývame Vás do časti Na veselú nôtu…, v ktorej sa dozviete o štyroch dôvodoch, prečo by si nás všetci mali vážiť (s ukážkami programu jedného vysielacieho dňa verejnoprávnej televízie), nájdete najväčší poklad knižnice, prečítate si, prečo je úžasné byť riaditeľkou knižnice, na chvíľu sa znova vrátime ku hviezdam v článku Hviezdny čas knižníc v kvadrante qS a ponúkneme Vám aj ďalšie úsmevné príbehy a fejtóny o knižniciach a jej pracovníkoch.

Nezabudli sme ani na tých z Vás, ktorí radi súťažíte, a preto sme pre Vás pripravili narodeninovú súťaž pod názvom “5 (k)rokov k výhre”, ktorej súčasťou je jedno skvelé a originálne prekvapenie (okrem toho, že víťazov odmeníme).

A keďže my knihovníci máme aj svojho patróna sv. Vavrinca, na záver Vás pozývame k jednej spoločnej aktuálnej modlitbe z pera knihovníčky.

Úprimné poďakovanie patrí predovšetkým Vám, našim čitateľom, prispievateľom, firmám a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tom, že časopis ITlib. Informačné technológie a knižnice sa v priebehu piatich rokov stal neoddeliteľnou súčasťou slovenského knihovníctva. Veľmi si ceníme spoluprácu s našimi českými kolegami. Vždy veľmi ochotne a s veľkou zodpovednosťou posielali dohodnuté príspevky, ktoré nám približovali stav riešenia nastolených problémov v Čechách a často umožňovali získať inšpiráciu a rozhľad.

Tvorba IT-čka je pre mňa osobne mojou “srdcovkou”, vďaka nemu som spoznala mnoho skvelých kolegov a kolegýň, vďaka nemu viem, že sa o slovenské knihovníctvo obávať nemusíme. Za krásne spomienky na uplynulých päť rokov ďakuje a na ďalšiu tvorivú spoluprácu sa teší

birova_p.jpg (24777 bytes)

Daniela Birová (birova@cvtisr.sk)
Centrum VTI SR v Bratislave

Príjemné čítanie a dobrú zábavu!

Zdieľať: