Nasadenie Linuxu v knižniciach

Krok za krokom

linux.jpg (7230 bytes)

Na Slovensku by sme len veľmi ťažko hľadali knižnicu, ktorá by denne nezápasila s nedostatkom finančných prostriedkov potrebných na svoj chod. Automatizácia knižnice nám vie ušetriť veľa práce, času a peňazí, no takisto si vyžaduje nemalé investície do techniky a programového vybavenia.

Určite sa mnohí z vás stretávajú s postupným dosluhovaním výpočtovej techniky, ktorú je potrebné priebežne vymieňať za novú, rýchlejšiu a spoľahlivejšiu. Keď však doslúži server, je situácia o niečo zložitejšia, nakoľko na tento element siete sú kladené najvyššie požiadavky s dôrazom na rýchlosť, bezpečnosť a spoľahlivosť. Navyše nainštalovať a doladiť serverový operačný systém si vyžaduje určitý um a skúsenosti. V praxi to znamená, že server musí pozostávať z kvalitných komponentov a kvalitného operačného systému, ktorý naviac musí podporovať váš knižnično-informačný systém. Nákup takéhoto servera dokáže vážne finančne zaťažiť chod knižnice.

V Zemplínskej knižnici v Trebišove sa nám začiatkom roku 2002 “porúčal“ server a potrebovali sme súrne zakúpiť nový. Ja som sa však rozhodol, že operačný systém k nemu kupovať nebudeme, že to radšej skúsim s Linuxom.

Linux je totiž sieťový operačný systém vyvíjaný pod licenciou GNU/GPL ( http://www.gnu.cz/), ktorý je možné získať a používať úplne zadarmo. Na jeho vývoji spolupracujú programátori z celého sveta. Ide o jeden z najbezpečnejších a najspoľahlivejších operačných systémov (hovorí sa však, že spoľahlivosť a bezpečnosť servera závisia od šikovnosti a zdravej miery paranoje jeho správcu). Linuxové jadro nie je priamo závislé od grafického prostredia, takže má oveľa nižšie hardvérové nároky ako Windows, používa veľmi kvalitné súborové systémy a vôbec nepotrebuje reštartovať. Na distribučných CD nájdeme veľa užitočného softvéru, serverových programov pre zostrojenie mail, ftp, www+php, SQL servera…

Je nutné povedať, že konfigurácia tohto systému nie je ktovieako používateľsky prívetivá, na druhej strane nám to však poskytuje oveľa väčšie možnosti nastavenia. Cena však hovorí za všetko.

Ja som si obrazy inštalačných CD stiahol z internetu a inštaloval som ho sám. Ak by sme si inštaláciu nechali urobiť v odbornej firme, nepresiahlo by to sumu 7 000,- Sk. Namiesto toho som si radšej na www.dunaj.sk zakúpil asi 4 odborné knihy o Linuxe a jeho konfigurácii v celkovej sume maximálne 3 000.- Sk.

Ak by sme sa namiesto Linuxu rozhodli pre Windows 2000 Server s licenciou pre 5 klientov, stálo by nás to približne 50 000.- Sk. Novell NetWare s licenciou pre 10 klientov stojí zhruba 80 000.- Sk.

Po takmer dvoch rokoch prevádzky môžem spokojne vyhlásiť, že moja voľba bola správna. Navyše sa môžem pochváliť, že na základe našej pozitívnej skúsenosti sa pre Linux rozhodli aj Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach a Knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave.

Opis praktického postupu inštalácie systému Linux nájdete na www.zvykni.sk . Je to návod na inštaláciu súborového servera pre siete Windows a DOS, ktorý sprístupní sieti svoju diskovú kapacitu. V podstate sa v sieti tvári ako NT server.

Trošku som mal problém pri konfigurácii klientov na staniciach s DOS-om, ale nakoniec sa mi to podarilo rozbehnúť. Klienti totiž so serverom komunikujú po protokole TCP/IP, na rozdiel od Novellu, ktorý využíva protokol IPX/SPX. Klient TCP/IP pre DOS vyžaduje značnú časť rezidentnej pamäte, takže je potrebné sa trošku pohrať s emm386.

Linux dokáže takisto pracovať s protokolom IPX/SPX a dokonca vie emulovať Novell (tváriť sa v sieti ako Novell NetWare server). Ja som však volil TCP/IP, pretože na našom serveri beží viac služieb (proxy, www, ftp…), ktoré potrebujú pre svoju funkciu TCP/IP.

Vyvíjal som taktiež nemalé úsilie na nasadenie Linuxu na pracovných staniciach, pretože na desktopoch beží takisto skvele – dokáže sa s nami “baviť“ po slovensky, existujú k nemu celkom dobré kancelárske balíky (OpenOffice, KOffice), po multimediálnej stránke nezaostáva za konkurenciou a navyše je takmer nemožné ho zavíriť, no zatiaľ som neuspel. Informačný systém LIBRIS a BIBLIS, ktorý využívame, je totiž zostrojený pre prácu v DOS-e a pod DOS-ovským emulátorom to nebeží tak, ako to bežať má. Začal som sa však zaujímať o Open Source riešenia knižnično-
-informačného systému na báze PHP+SQL (Greenstone, Openbiblio, Koha, viac o tom na www.oss4lib.org/projects ). Ďalej ma nadchla myšlienka využiť náš server takisto na sledovanie diania v knižnici kamerovým systémom ( www.zoneminder.com/), a to všetko len za cenu hardvéru.

Možností využitia Linuxu je veľmi veľa, záleží len na nás, aby sme mu venovali čas potrebný na jeho pochopenie a zvládnutie. Ušetríme si tým množstvo peňazí a v neposlednom rade veľa starostí spojených s fungovaním servera.

Zdieľať: