Každý (sa) môže učiť

Informačné vzdelávanieinformačné vzdelávaniezdieľanie informácií

Učenie sa nám pomáha získavať nové informácie. Vďaka českému projektu Naučmese.cz je možné nielen poznatky získavať,ale aj prezentovať druhým.

Rok fungujúci projekt Naučmese.cz má ukázať verejnosti, že všetci máme svoje kvality, ktorým môžeme naučiť ostatných a tiež naopak, ktorým sa môžeme od ostatných učiť. Cesta k poznatkom vedie cez osobné stretávanie sa a zdieľanie. Poučky, teórie sú potrebné len v nevyhnutných prípadoch.

Naučmese.cz funguje na princípe spoznania vlastných schopností, ktoré chcú lektori odovzdať ostatným.Samozrejme, že aj za určité finančné ohodnotenie, ktoré si samy stanovia. Tím lektorov nie je rozširovaný na základe výberového procesu. Najdôležitejšie je uvedomenie si faktu, že mám čo ponúknuť. Kurzy sa týkajú tak kreativity, ako aj osobnostného rozvoja, technických zručností a podobne. Záleží len na osobnom výbere, v čom by sa človek rád zdokonalil.

Za rok fungovania projektu si z pestrej ponuky približne 250 kurzov vybralo ten „svoj“ viac ako dvetisíc záujemcov. Zakladatelia projektu sa aktuálne snažia rozšíriť svoje lokálne pôsobenie v rámci Českej republiky, ale aj zahraničia. Projekt Naučmese.cz bol prezentovaný aj na marcovom podujatí pre knihovníkov a informačných pracovníkov s názvom Knihovnícky Barcamp v Národnej technickej knižnici v Prahe.

Prepojenie s knižnicami možno vidieť nielen v potenciáli knižníc ako miest, ktoré majú priestorové možnosti k realizácii jednotlivých kurzov, ale aktivity projektu majú byť pre knižnice inšpiráciou. Skúsiť pouvažovať nad myšlienkou, aké kurzy môžu poskytnúť jeho odborní zamestnanci. Je to vyhľadávanie v katalógoch? Je to práca s databázami? Je to efektívna práca s informačnými zdrojmi? Alebo niečo podobného?

ADAM MARČAN ako jeden z iniciátorov projektu prezradí viac.

Na Knihovníckom barcampe prezentovala váš projekt kolegyňa Michelle Losekoot. Prečo ste sa rozhodli priblížiť túto tému aktívneho vzdelávania aj knihovníkom?

Jako v jiných případech nás oslovili sami organizátoři Knihovnického barcampu. Máme nejspíš nějaké zvláštní štěstí, že se nám média ozývají samy a nikdy jsme se tak nemuseli nikam tlačit, což nám ani není sympatické. Každopádně knihovnicí a lidé, kteří milují knihy, jsou nám velmi blízcí. Jsou to většinou velmi aktivní a přemýšliví lidé se zápalem něco ve svém okolí změnit.


Aké druhy kurzov by podľa vás mohli odborní pracovníci knižníc ponúknuť svojim – možno nielen – používateľom?

Určitě ty, které jste vyjmenovala výše, tj. Práce s daty – vyhledávání, také by nás bavily kurzy rychločtění, nebo třeba úzce zaměřené kurzy jako „Úvod do sci-fi literatury“. Taky se na to můžem podívat z druhé strany – myslím, že knihovny by pro nás byly skvělými prostory pro pořádání kurzů. Takže pokud někdo s knihovníků (zatím jen v Česku) měl možnost nabídnout své prostory pro pořádání kurzů, tak ať se určitě ozve na ahoj@naucmese.cz.

Máte už nejakú spätnú väzbu zo strany knižníc. Prejavila už nejaká knižnica záujem o spoluprácu?

Už se s pár lidmi z knihoven bavíme o možné spolupráci. Přemýšlíme však o knihovnách jako o možných „Naučmese základních táborech“ v menších českých městěch.

Prečo by mali podľa vás knižnice využiť naučmese.cz ako cestu komunikácie s používateľom?

Myslím si, že naše kurzy můžou být pro knihovny dobrý doprovodný program – takové události na večer, kterými můžou přitáhnout další potencionální návštěvníky.

Naučmese.cz má záujem rozšíriť svoju pôsobnosť aj do zahraničia. Je na „zozname“ aj Slovensko?

Určitě, zkoušeli jsme to už před půl rokem, ale bohužel to nedopadlo dobře. Je to hodně o lidech a není to úplně jednoduché vyladit skupinu lidí, kteří by to zvládli celé zrealizovat. Nyní to však zkoušíme s novou partou, tak uvidíme, zda se to povede.


Poznámka redacie: Téma rozhovoru odznela aj na Knihovníckom barcampe 2013. Viac o podujatí v rubrike Rozhovor.

 

Zdieľať: