Murova čitáreň – web pre všetkých (aj neknihomoľov)

Predstavujeme

Muro je typický kocúr – v maškrtách rád preberá. Nedá sa zlákať na hocičo. Elegantne sa uloží na policu a v teple, v pohodlí si vyčíha chutnú knižku. Vraj je to pre kocúra čudná strava? Nuž, kazisvetky myši Murovi zaváňajú kanálovou kultúrou. Odkedy Muro zmenil svoje chute, stal sa z neho dokonalý knihožrút. Prestal byť večne mrzutý a nespokojný so životom. Namiesto toho si pochvalne pradie pri dobrých knihách. Kvôli nim sa nadšene pravidelne prechádza po knižnom trhu; pozoruje, nakupuje a vychutnáva maškrty. Kníhkupci a knihovníci ho už považujú za pravého odborníka, skvelého gurmána. Chcete získať prehľad o čitateľských chúťkach? Radi by ste sa zoznámili s tvorcami kníh? Neviete, čo je v knižnom svete nové? Alebo sa potrebujete poradiť (napríklad – pri ktorej knihe sa najmäkšie zaspáva)?

murova.jpg (318211 bytes)

Nápad

Začalo to takto: Kde bolo, tam bolo… Ale nie, nebudeme nikoho klamať. Čitáreň sme odkukali a vôbec sa to nehanbíme priznať. Inšpiráciou nám bola webová stránka www.citarny.cz, ktorá nemá chybu. Tíško sme tým šikovným Čechom závideli, až kým sme sa prostredníctvom spisovateľky Ivony Březinovej nezoznámili s otcom Čitárne Mikom Hermanom. To on nadškrtol, či by sme nechceli… A my sme chceli!

Realizácia

Mik Herman to riadne rozbalil. Na základe návrhov Timy Vráblovej a Gabiky Futovej zostavil stránku (voľba na Mura padla z dôvodu príjemnej predstavy spokojnej a pritom nezávislej mačky), poučil administrátorku Aďu Dohovičovú a nechal nás plávať. Vraj: makajte! My sme ho poslúchli. Výtvarníčka Mima Kavuličová Tomašiaková navrhla Mura, Timotea sa pustila do recenzií, Gabika do databáz spisovateľov, ilustrátorov, oslovila vydavateľstvá a ponúkla im uverejňovanie noviniek. Prevádzku stránky si pod krídla zobrala Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešova a web žije (www.murovacitaren.sk).

Výsledok

Na Mura ľudia klikajú. Zatiaľ síce neponúka všetko, čo by mal a čo by sme chceli, ale web naozaj žije. Novinky pribúdajú (aj keď pomaly), aj databáza sa zapĺňa zatiaľ postupne (s raketovou rýchlosťou aktualizácii Čitáren sa nemôžeme ani zďaleka porovnávať), napriek tomu nám robí radosť. Na čo vlastne slúži?

Murova čitáreň je zameraná výhradne na detskú literatúru. Propaguje knižky, zhromažďuje informácie o autoroch a ilustrátoroch, poskytuje zaujímavé informácie z kuchýň spisovateľov, knižníc a vydavateľstiev. Naším cieľom je mapovať literárny život detských kníh. Aj preto je Murova čitáreň otvorená dokorán. Privítame každý článok, každú informáciu týkajúcu sa detských kníh, radi dáme priestor autorom, ilustrátorom, ale aj čitateľom – knihomoľom. Náš web je otvorený spolupracovníkom rôzneho veku, vítané sú aktivity knižníc, pretože naším zámerom je z lenivého knihomoľa Mura urobiť sčítaného a aktívneho kocúra, ktorého môžete mať kedykoľvek poruke.

Kliknite na www.murovacitaren.sk, čítajte a ak chcete, píšte!

 

Redakcia Murovej čitárne

Zdieľať: